Neden Astronomi Öğrenmeliyiz?
Evet kabul edelim birçoğumuz (ki burada kastettiğim, bu yazıyı okuyanlar) uzaya meraklıyız arkadaş. Evet gökyüzüne, gece karanlığında nokta nokta belirleyen yıldızlara, birkaç saniyelik de olsa, karanlık gökyüzüne imzasını atarcasına bir çizgi çizen kuyruklu yıldızlara bakarken; hayranlığımızı saklayamadan ağzımızı bir karış açıp saatlerdir aynı tabloya bakarken kendimizi kaybediyoruz, anlamsız duygulara giriyor ve neler hisettiğimizi herhangi bir dilde bulunan herhangi bir kelime vaya bir cümle ile anlatamıyoruz. Hatta aramızda bazı psikopat ruh hastası arkadaşlar (evet ne mutlu ki ben de bu kişilerdenim) kışın bile gece ayazında titreyerek bu şaheseri seyredebiliyoruz.
Ama sorun şu ki birisi kalkıp da "Neden astronomiyi seviyorsun?" veya "Bunu öğrenmen sana ne katacak?" diye sorduğunda bir şey söyleyemiyoruz. Belki bazılarımız bir şeyler geveleyebiliyor ama maalesef bu tür soruları pek de kesen bir cevap veremiyoruz. Aslında burada hatalı olan biz değiliz, çünkü burada hatalı olan TDK veya buna benzer kurumlar. Başta da dediğim gibi bunu anlatacağımız bir kelime, kalıp veya cümle yok.
Tabi bu cevabı verebilecek değilim, lakin bu yazı sayesinde Astronomi'nin Önemini ve Bize Kazandırdıkları hakkında konuşacağız.
Astronominin Önemi
- Astronomi insanoğluna aslında insanoğlunun hikayesini anlatıyor. Evet hani şu klişe felsefik sorular; "Ben neyim?", "Nereden geliyorum?", "Nasıl var oldum?", "Beni, bu dünyayı, gezegenleri, yıldızları yani her şeyi kim ve nasıl yaptı?", "Gerçekten bir yaratıcı var mıdır, varsa kimdir?", "Benim gibi yaşayan zeki bir organizma daha var mı?" ve daha nicelerini cevaplayabileceği teoriler ve fenomenleri ortaya atıyor.
- Günümüzde pek çok mühendislik harikası aslında Astronomi alanında üretilen sistemlerin yan ürünleridir. Mesela; Kalp pili, dondurulmuş yiyecekler, mikroçip, joystick vb... Hatta radyo sistemi kullanan tüm teknolojik cihazlar Astronomi sayesinde kullanılabilir durumda.
- Gelecekte maalesef dünya yaşanılabilir bir gezegen olmayabilir ve yeni arayışlar da her zaman önemlidir. Böylelikle günümüzde uzay alanında kendini geliştirmiş ülkeler gelecek dünyasında 1-0 önde başlamış olacak.
- Başka gezegenleri kolonileştirme fikri sadece sinemalarda bir kurgu iken Rusya'nın 12 Nisan 1961 de uzaya gönderdiği Vostok-1 uçuşundan sonra ülkeler arasında bir rekabet halinde iken günümüzde SpaceX ve BlueOrigin, Virgin Galactic ve Boeing gibi milyarderler tarafından kurulan özel şirketler arasında bir yarışmaya dönüşmüştür. Kim bilir yakın bir gelecekte sıradan insanlar bile evinin arka bahçelerine bir uzay istasyonu kurar.
- Yakın bir gelecekte gelmesi beklenen uzay turizmi için de bilinmesi gerekilen bir alan olduğunu düşünüyorum.
- Gördüğünüz gibi zevk olarak yapılan herhangi bir işi paraya bile çevirebileceğiniz, ucu bucağı olmayan bir iş imkanı sunuyor.
Yorumlar
Yorum Gönder