Astronomi'nin Alt Dalları
Birçok bilim dalı gibi Astronomi de kendi içinde çok fazla çeşitlilik göstererek onlarca alt disiplene ayrılıyor. Böylelikle tüm sorular sadece bir insanın cevaplaması gerekmiyor. Bu alt dallar sırasıyla;
- Arkeoastronomi
- Astrobiyoloji
- Astrofizik
- Astrojeoloji
- Astrokimya
- Ekstragalaktik
- Fiziksel Kozmoloji
- Galaktik Astronomi
- Gezegen Bilimi
- Gök Mekaniği
- Gök Ölçümü
- Gözlemsel Astronomi
- Radyo Astronomi
- X Işını Astronomisi
- Yıldız Gökbilimi
Tabi bunların hepsini ayrı ayrı işleyecek ve öğrenecek değiliz. Unutmayın bizim amacımız Alaylı Astronom olmaktır.
Gelin herbirini kısaca ne olduklarını ve ne iş yaptıklarını inceleyelim.
Arkeoastronomi: Gökyüzünde ki olguların geçmişte insanların nasıl çalıştığını, bu olguları nasıl kullandıklarını ve kültürlerinde ne rol oynadığını arkeoloji, astronomi, etnografya, antropoloji, mitoloji gibi bilim dallarından faydalanarak araştırır.Astrobiyoloji: Diğer adı Egzobiyoloji olan bu alt disiplin dünya gibi başka gezegenlerde yaşam olma ihtimalini araştırdığı gibi Bir gezegen de yaşamın nasıl başladığını, gelişim sürecini ve evrimini araştırır. Bunu yaparken de Astronomi, Biyoloji ve Jeoloji gibi bilim dallarını birleştirir.
Astrofizik: Fizik ve Kimya yasalarından, formüllerinden faydalanarak evrende ki yıldızların, gezegenlerin, galaksilerin, bulutsuların yani kısaca evrendeki tüm astronomik cisimlerin doğumunu, yaşamını ve ölümünü öğrenmeye çalışan Astronomi'nin alt dalıdır.
Astrojeoloji (Gezegen Yerbilimi): Bu alt disiplin gezegenlerin, doğal uyduların, asteroitlerin, kuyruklu yıldız ve gök taşı gibi gök cisimlerin jeolojisini inceler. Bu alt disiplin kafayı özellikle Meteroid ve gözle görülmeyecek kadar küçük olan Göktaçıkların oluşum ve gelişimleri ile bozmuş durumdadır.
Astrokimya: Dünya dışında; başka gezegenlerde, meteroidlerde, uydularda bulunan, keşfedilen elementleri ve kimyasal maddeleri Kimya ve Astronomi'nin gücünü birleştirerek inceleyen alt disiplindir.
Ekstragalaktik: Galaksimiz yani Samanyolu galaksisi dışında ki tüm nesneleri, olayları ve yapıları inceler.
Fiziksel Kozmoloji: Evrenin dinamikliğiyle ilgilendiği gibi; evrenin oluşumu ve evrimi ile ilgili sorulara cevap bulmaya çalışır.
Galaktik Astronomi (Gökadasal Astronomi): Ekstragalaktiğin aksine sadece bizim galaksimiz olan Samanyolu galaksisi içindeki cisimler ve olaylar ile ilgilenir.
Gezegen Bilimi: Gezegenlerin tüm özellikleri, keşfediliş hikayeleri merkezi yıldızlarına olan uzaklıklarına, sıralanışları, büyüklükleri ve sıcaklıkları gibi bilgilerle ilgilenen alt disiplindir.
Gök Mekaniği: Bu alt disiplin kütleçekim, görelilik ve Newton'un kurduğu hareketin temel yasaları gibi tüm fiziksel ve matematiksel formüllere, kanunlara göre gök cisimlerin hareketlerini inceliyor.
Gök Ölçümü (Astrometri): Yıldızların ve diğer gök cisimlerinin konumlarını ve hareketlerini yüksek hassasiyetle hesaplayan bir alt disiplindir.
Gözlemsel Astronomi: Teleskop ve diğer gözlem araçlarını kullanarak astronomi biliminin fizik modelleri üzerine çalışan bir astronomi alt disiplinidir.
Radyo Astronomisi: Gök cisimlerinin radyoelektrik dalgaları alanında ki elektromanyetik ışımasını inceleyen astronomi disiplinidir.
X Işını Astronomisi: Astronomik nesnelerin X-Işının gözlem ve algılama çalışmalarıyla uğraşan, astronominin alt disiplinidir.
Yıldız Gökbilimi: Yıldızların doğumun, yaşını, gelişimini ve evrimini hatta tüm özelliklerini araştıran astronomi alt dalıdır.
Evet arkadaşlar bu sonuncusuydu. Umarım bir yararım olmuştur.
Sağlıcakla ve Bilimle kalın...
Yorumlar
Yorum Gönder